Zala megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadászkutya-szépségverseny Zalában

2011. 08. 27. | Az OMVK Zala megyei szervezete |

2011.08.27.-én rendezte meg hagyományos vadászkutya-szépségversenyét a vadásznap keretében a Zala megyei Vadászkamara.

Vadászkutya-szépségverseny Zalában


 
2011.08.27.-én rendezte meg hagyományos vadászkutya-szépségversenyét a vadásznap keretében a Zala megyei Vadászkamara.
A negyedik alkalommal meghirdetett program népszerű a vadászkutyások körében, a nevezési létszám mindig magas, idén a nagy meleg sem tudta elriasztani a tulajdonosokat a részvételtől. A szervezők idén is kitettek magukért, hűvös árnyékban, évszázados fűzfa alatt álltak a ringek, a közelben mesterséges tó biztosított lehetőséget pancsolásra, úszásra, felfrissülésre az ebeknek.
A vadászkutya-bemutató keretében Osadczuk Csaba (Gyurkóvári kennel), a MEOE Nagylengyeli Szervezetének tagja mutatott ízelítőt a magyar vizslák munkájából Magasparti Rutinos Luca, Józsalaki Alfonz és Léna nevű rövidszőrű magyar vizsláival dolgozva. A mezei munka keretében láthattunk nyúl és fácán vonszalék kidolgozását, feltétlen elhozásokat, vadmegállást, mezei keresést, fegyelmi gyakorlatokat (ültetés, fektetés, helyben maradás, kézzel-síppal való irányítás) valamint akadályból elhozást. A vízi munka során az irányíthatóság bemutatására, kacsaspúr kidolgozására és lőtt vad mély vízből történő elhozására került sor. 
Záró feladatként terrier vízi munkát mutatott be Kurucz Vilmos Henészi Vadász Dávid nevű jagd terrier kan kutyájával. A közönség láthatott látványos agárfutattást is, fajtaismertetéssel. A pálya kipróbálására nem agár fajtáknak is volt lehetőségük, tacskó és retrieverek is éltek a lehetőséggel, vadűző hajlamuk szemmel látható volt.
A szépségversenyt Takács Árpád, a Zala megyei Vadászkamara kynológiai bizottságának elnöke nyitotta meg, majd ismertetésre kerültek a bírálatok sorrendjei és beosztása.
A regisztrációnál minden felvezető startszámot kapott, ez alapján osztották be bírálatra a két kör valamelyikébe. Orbán Sándor, a MEOE Nagylengyeli Szervezetének elnöke, a Zala megyei Vadászkamara kynológiai bizottságának tagja, küllembíró a 2. számú ringben a terriereket, tacskókat, agarakat, tacskókopókat bírálta. Az 1. számú körben Kertész Sándor MEOE vadászkutya-teljesítménybíró értékelte a bemutatott retrievereket, vérebeket, vizslákat és spánielt. A legnagyobb nevezési létszám simaszőrű foxterrierből és magyar vizslából volt.
A kihangosításnak és a szakszerű konferálásnak köszönhetően a közönség is nyomon tudta követni az eseményeket. A bírók munkájuk során értékelték a kutyák mozgásának harmóniáját, a testarányokat, szőrzet minőségét, fogazat épségét, fajtajellegnek és nemi jellegnek való megfelelést illetve az esetleges hibák meglétét.
Szeretném külön kiemelni, a szépségversenyek, kiállítások nem csak arra szolgálnak, hogy megtudjuk, kutyánk mennyire közelíti meg a standardot, hanem elengedhetetlenek a tenyészegyedek kiválasztásához is. Célunk az, hogy a tenyésztésben a fajtajellegnek minnél jobban megfelelő egyedet hozzunk létre. A jó anatómia, komplett-korrekt fogazat, jó izomzat, szőrzet, megfelelő mozgás mind-mind alapul szolgálnak a jó vadászati teljesítményhez.
A bírók igyekeztek ennek tudatában a legjobb egyedeket kiválasztani a mezőnyből. Azok a kutyák, melyek méltón képviselték fajtájukat, azaz kellően magukon hordozták a fajtájukra jellemző jegyeket, fajtagyőztes címet kaptak és ezzel jogosultak arra hogy a BIS(best in show)körben újból megmérethessenek, konkurálhassanak a "Legszebb Vadászkutya" címért.
A legszebb kutyák 6 csoportba osztva versengtek tovább a díszkörben, a bírók közös döntéssel sorolták a kutyákat, minden fajtacsoportban az első három helyzettet díjazták, illetve különdíj is átadásra került: a Champion kutyakozmetika ajánlott fel a legszebb tacskónak egy gyönyörű grafikát, melyet a versenyző gazdája meghatódva vett át.
A 6 csoport győztese a welsh terrier, a rövidszőrű standard tacskó, a rövidszőrű magyar vizsla, az angol cocker spániel és az ír farkas és a beagle valamint a hannoveri véreb kutya versengett tovább az abszolút első helyért. A bírók mind a 6 kutyát kimagaslónak értékelték, a helyezések a következőképpen alakultak:

  1. Zala megyei Vadásznap Sohollár, 2011. "Legszebb Vadászkutya" Magasparti Rutinos Luca, rövidszőrű magyar vizsla szuka, tulajdonos Osadczuk Csaba megosztva Dantes of Lady Erica, rövidszőrű standard tacskó kan, tulajdonos Hermánné B. Rita
  2. Maxi, ír farkaskutya kan, tulajdonos Szabó Csilla megosztva Scooter vom Herkules welsh terrier kan, tulajdonos Baráth Csaba
  3. Teddy, angol cocker spániel kan, tulajdonos Varga Vivien

A szponzoroknak és a rendezőknek köszönhetően gazdag díjazás várta a nyertes kutyákat, a bírálatok során szalagokat és igényes bírálati lapot osztottak ki. A fajtagyőztes kutyák szép érmeket kaptak, a csoportban helyzettek kupákat, jutalomfalatokat, tápokat, játékokat vihettek haza. Az első 3 helyzett kutya gravírozott üvegplakettet is kapott.
A kiállítás után beszélgettem az egyik bíróval, Kertész Sándorral-aki a következőket fogalmazta meg:
"Öröm ennyi vadászkutyát látni, ennyi szép vadászkutyát látni. Igazolódni látszik a mondás, miszerint:
Mind szép ami él. Külön kiemelném, hogy ezen kutyák többsége vadászembereknél van, rendszeresen dolgoznak is.
Mint vadászkutya-teljesítménybírónak, külön öröm ez számomra.
A magyar vizslákat külön szeretném kiemelni, hiszen nemzeti kincsünk, és erre szerettem volna felhívni a kiállításra kilátogatók figyelmét. Kértem, hogy csodálják meg a kutyákat állásban és mozgásban, nézzék meg értelmes tekintetüket és gyönyörű zsemlesárga színüket."
A vadászkutya-szépségverseny a 2011.-es évi vadásznap leglátogatottabb programpontja volt.
Jövőre találkozunk!


Hermánné Bedics Rita
 
 
 
 
 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt