Zala megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Trófea bemutató Szentpéterföldén

2011. 08. 30. | Az OMVK Zala megyei szervezete |

Soha nem tapasztalt embersereg gyűlt össze a szentpéterföldei vadászház közelében, hogy szemügyre vegye az idei szarvasvadászat elejtett bikáinak zalai trófeáit.

Trófea bemutató Szentpéterföldén
 


Soha nem tapasztalt embersereg gyűlt össze a szentpéterföldei vadászház közelében, hogy szemügyre vegye az idei szarvasvadászat elejtett bikáinak zalai trófeáit. 
A bemutatót, szokás szerint, ezúttal is a Bánokszentgyörgyi Erdészet rendezte. A látogatókat mindenekelőtt a Tolna megyei Bátaszéki Vadászegylet különlegessége, a 22,2 kilogramm tömegű gím, barkás hulajtott trófeája érdekelte, mivelhogy ilyet legtöbben még nem láttak.
A különlegesség megtekintése után még többen vették körül a legszebb, vagy ha úgy tetszik a legértékesebb trófeákat, amelyeket a bírálók aranyéremmel jutalmaztak. A legjobbak közül kettőt a Bánokszentgyörgyi Erdészet területén ejtették el az ügyes vadászok. A harmadik a Zalaegerszegi Erdészet területén esett. Rajtuk kívül volt persze szerényebb és néhány szokatlan formájú trófea is, amelyeket a nézelődők szintén érdekesnek tartottak. A nagy érdeklődéssel kísért kiállítást Rosta Gyula a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Elismeréssel szólt azokról, akik munkájukkal lehetővé tették a színvonalas bemutatót, köszöntötte a vendégsereget, közöttük a szépszámú külföldit, s gratulált a szarvasvadászat sikeres szereplőinek, az elejtőknek. Tanulságos délutánt kívánt a szakmai érdeklődőknek, egyben annak a véleményének adott hangot, hogy a bemutató is bizonyítja, hogy jó úton jár a zalai vadgazdálkodás.
Ez utóbbit támasztotta alá szavaival Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője is. Kiemelte, hogy a megye tartamos erdőgazdálkodásához tartamos vadgazdálkodás is párosul. Ez a rendezvény is azt bizonyítja – hangoztatta, majd részletezte az idei vadászati idények eredményeit, megkülönböztetett módon a szarvasbőgés időszakának teljesítményét.
Elmondta, hogy a részvénytársaság vadgazdálkodását 2010-ben is több különleges esemény tette színessé. Az év eleji vaddisznó társasvadászatok végre meghozták a nagyon várt sikereket. A januári fagyok és a hó, jól összeterelte a vaddisznókondákat. A szabad területű hajtásokon voltak olyan napok, amikor 50-60-as terítéket is sikerült elérni.
-Soha nem lőttünk még annyi szarvasbikát egy hónap alatt, mint az idei bőgéskor, 176-ot sikerült elejtenünk - adott hangot a sikeres teljesítménynek, majd így folytatta: - A bikavadászat jobbára erre az egy hónapra sűrűsödik, ma már az éves lehetőségünk közel 60 százalékát ilyenkor lőjük meg. Ezt jól tükrözik a kor és az agancssúlyok adatai is, hiszen az elejtett mennyiségből 56 fiatal korosztályba tartozó 5 kilogramm alatti volt.
 A különböző érmekkel jutalmazott trófeák közül kiemelte a vadászati felügyelő, hogy a viszonylag kisszámú, 15 agancs kapott aranyérmet, míg 35 érdemelt ezüstöt, 45 pedig bronz minősítést nyert el. Az aránylag kevés aranyérmes ellenére azonban 3 rendkívül nagy trófeájú, 14 kilós tömeget meghaladó bika is terítékre került. Bánokszentgyörgyön a 14,20 kiló súlyú és 255,09 IP-minősítést érdemelt, a szentpéterföldei 14,13 kiló mellett 245,79 IP-re értékelték, míg súlyra legnagyobb zalaegerszegi 14,52 kilós, 250,06 IP- minősítést kapott.
Mindezek után Páll Tamás annak a véleményének adott hangot, hogy a sok meglepetéssel szolgáló szeptemberi szarvasbika vadászat után, nagy erőkkel láttak hozzá a tarvadlelövések teljesítéséhez. Ebben az esztendőben az általuk tervezetthez képest 20 százalékkal több lelövést ír elő számukra a vadászati hatóság.
Fotó: Pintér Csaba
 
Forrás: http://www.zalaerdo.hu/hu_hir.php?contentId=51
 
 
 
 
 
 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com