Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Hivatásos vadászok továbbképzése: közhasznú tudás

2024. 04. 05. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A hivatásos vadászok kötelezően előírt éves továbbképzését idén egy időpontban és helyszínen, április 5-én a veszprémi Hangvillában szervezte meg a vármegyei vadászkamara.

Pap Gyula a kamara megyei elnöksége nevében köszöntötte a hivatásos vadászokat, a vadászatra jogosultak részéről érkező más érdeklődőket és a meghívott előadókat. Mint rámutatott: igyekeztek a központi iránymutatáshoz illeszkedő, a mindennapi munka során hasznosítható tudást nyújtó előadásokkal segíteni a vadőrök munkáját. Ehhez kapcsolódóan még májusban egy tanulmányút során ismerkedhetnek meg mélyebben a dámszarvassal való gazdálkodással és az aranysakál hatékony kezelésével. Mint Pap Gyula rámutatott: az agrárgazdasági kamara tervezett „vadkárbehajtó” intézkedései indokolttá teszik a vadgazdálkodók hatékonyabb támogatását, ezért két jogásszal is megállapodást kötöttek célzott tanácsadásra.

Dr. Bilonka Béla ügyvéd a vadgazdálkodás egy konfliktusos területe, a vadkár megelőzése, elhárítása, felmérése valamint a kártérítés jogi útvesztőjében segített eligazodni.

Dr. Bilonka Béla ügyvéd

Alapvető fontosságú, hogy a vadgazdálkodó kezdeményező módon, proaktívan álljon hozzá a kár megelőzéséhez, ha pedig az már bekövetkezett, akkor a képviselője minden esetben legyen jelen a kár felmérésénél. A gazdálkodóval folytatott eszmecserét, megállapodást a későbbi félreértések elkerülése végett célszerű írásba foglalni, és mindenképp célszerű a peres utat elkerülve a megegyezésre törekedni. A gazdálkodók ugyanis egyre tudatosabbak, ha a vadgazdálkodó egyik évben pert nyer, a rákövetkező esztendőben ez már nem feltétlenül lesz így, a vesztes per költségei pedig kétszeresen is meghaladhatják a vadkár összegét.

Prof. dr. Csányi Sándor egyetemi tanár, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője egy Veszprém vármegyét erősen érintő kérdésről, a nagyvadlétszám múltbeli alakulásáról, valamint a jövőbeli lehetőségekről tartott előadást.

Prof. dr. Csányi Sándor egyetemi tanár, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője

Csányi Sándor rámutatott, hogy szoros pozitív összefüggés van a nagyvadlétszám és a bekövetkezett vadkárok mértéke között. Az, hogy a létszám pontosan mekkora, sokkal inkább a terítékből, mint a becsült adatokból számítható ki. Ennek alapján egyedül az őz az, amelynek létszáma körülbelül valóban megegyezik a becsléssel, a vaddisznó, a gím és a dám ugyanakkor erősen alulbecsült. Ekkora létszám erős nyomást helyez a környezetre, egy idő után megfontolandó lesz, hogy nem éri-e majd meg jobban gyéríteni a gímszarvast, és ezzel elejét venni egy húsba vágóbb vadkárfizetési kötelezettségnek.

A továbbképzés – de nyugodtan hivatkozhatunk rá akár fórumként is – végeztével a résztvevők a kamara vendégeként költhették el a közös ebédet. Legközelebb május 10-én, a Pápai Expo és Agrárpiknik keretében megrendezendő Vármegyei Vadásznapon találkozunk!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere