központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

„Vadászati kultúra Magyarországon” kerekasztal

2019. 11. 25. | Az OMVK központi szervezete |

A Vadászfegyverek-Fegyvervadászok rendezvénysorozat keretében, „Vadászati Kultúra Magyarországon" címmel kerekasztal beszélgetést rendeztek 2019. november 23-án a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

A beszélgetésen L. Simon László országgyűlési képviselő, Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője és Bors Richárd, az EGY A TERMÉSZETTEL Vadászati és Természeti Világkiállítás szakmai igazgatója osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A beszélgetés résztvevői bevezető gondolatként a vadászati kultúra definícióját tisztázták, annak kapcsolódását a magyar kultúrához.

Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, elmondta, hogy 2018-ban az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága a magyar vadászati hagyományokat nemzeti jegyzékbe vette. Ebben a jegyzékben olyan elemek szerepelnek, mint a busójárás, csipkeverés, amelyek szerves részét képezik a magyar kultúrának. A vadászat ezzel kiemelt helyet kapott a magyarság tudatában és legitimációt szerzett a magyar kultúra részeként.

 

A hazai vadászat társadalmi presztízséről, valamint annak érdemi lépéseiről is szó esett. Jó mérőszámok valójában nem léteznek és a társadalmi megítélése vegyes. Látni kell, hogysoha nem volt ilyen reprezentatív az arány a vadászok mennyiségében (napjainkban 65 000 vadászt tartanak nyilván). Ugyanakkor a vadászattal szemben történő megnyilvánulások sosem voltak ennyire szélsőségesek, mint napjainkban. A kettő között látja az igazságot, miszerint a társadalom 90%-a egyet tud érteni a vadászat alapelveivel. A modern korban a vadászat a vadgazdálkodás céljait szolgáltatja.

Az Országos Magyar Vadászkamara egy oktatási programot indít, amelynek az első rendezvénye Kaposvárott lesz. Célja, hogy a magyar iskolákban ne legyen olyan tanuló, aki ne tudná miért van szükség vadgazdálkodásra, mi is a vadászat, milyen kultúrkör és hagyományrendszer öleli körül. Az Oktatási Szakbizottsággal és a hatvani Vadászati Múzeum múzeumpedagógusaival együttműködve kidolgozott egy tematikus füzetet és kisfilmet, ami a vadászat gyerekközpontú bemutatását teszi lehetővé. Emellett előadássorozatokat fognak tartani, a világkiállítási programirodával közösen bemutató tereket terveznek a vadászat helyben történő megismerése érdekében.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői valamennyien kiemelték a vadászat szerepét a kultúrában, továbbá a 2021-es Vadászati Világkiállítás és kísérő rendezvényeit részletezték, említve a hatvani Vadászati Múzeum fontosságát, valamint a vadászati irodalom, az ipar- és képzőművészet szerepét és a vadászat - természet kapcsolatát. Említésre került a vadászat és jótékonykodás összefonódásáról, az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. tevékenysége, amelynek keretében 2019-ben az ország 19 helyszínén, 19 megyei kórház gyermekosztályáért fog össze a magyar vadász társadalom.

Végül elmondható, hogy egybehangzóan hangsúlyozták, hogy a magyar vadállomány nemzeti kincs, amit óvni kell okszerű és tervszerű gazdálkodással.

Az egy hetes rendezvény keretében a kastélyban található kiállítás bemutatja a magyar tűzfegyvertörténet évszázadait, valamennyi vadász, lövész, gyűjtő, fegyverek iránt érdeklődő számára izgalmas tartalmat nyújt.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere