központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Újraalakult a Kinológiai Szakbizottság

2022. 06. 15. | Az OMVK központi szervezete |

A Vadászkamara vadászkutyázásért felelős Kinológiai Szakbizottsága június 10-én tartotta a tavaszi tisztújítást követő alakuló ülését. A testület irányításával a Vadászkamara Elnöksége Kovács Gábort, a szervezet Központjának szakmai igazgatóját bízta meg, miután dr. Sándor Gyula nem vállalta tovább a tisztséget.

Az országos szakbizottságok közül ez a legnagyobb létszámú szakmai grémium, mivel tagjai a Területi Szervezeteknél működő vadászkutyás szakbizottságok vezetői. Az országos lefedettség a vadászkutyák hatósági feladatként ellátott vadászati alkalmassági vizsgáinak (VAV) szervezése és lebonyolítása valamint a széleskörű kinológiai tapasztalatok rendszerezése és érdekképviselete miatt is indokolt.

Az elkövetkező időszakban a Vadászkamara Központja és a Kinológiai Szakbizottság elkötelezett abban, hogy a szervezeten belül elérhető támogatási források segítségével a vadászkutyázást minél szélesebb körben patronálja, továbbá fontos feladatul tűzte ki a vadászkutyázás jogi hátterének rendbetételét is. Ezen vezérelvek figyelembevételével került összeállításra a Szakbizottság 2022. évi feladat- és költségterve.

Ebben a többi között szerepel az idén augusztusban a VAV bírói képzés és vizsga megszervezése. A kapcsolódó tanfolyam négynapos elméleti és gyakorlati oktatást biztosít, amely az utolsó napon vizsgával zárul. A képzésen a megyei kinológusok által delegált jelentkezők vehetnek részt.

Továbbra is kiemelt feladat a CACT Vizsla Főverseny megrendezése, amelyen a hagyományokhoz hűen a megyei válogatókat követően a regionális elődöntőkből továbbjutott 8-8 vizsla és vezetője méri össze felkészültségét az országos döntőben. A versenyt a mindenes vizsla verseny szabályzat szerint bonyolítjuk le.

Aktuális feladatként határozták meg a tagok az év második felében a VAV szabályzat áttekintését, ugyanis az általános fejezet egyes részei elavultak. Ezenkívül a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletének vadászkutyás rendelkezéseit is felülvizsgálja a Szakbizottság.

Az ülés egyik legfontosabb napirendi pontjaként Kovács Gábor tájékoztatta a megyei elnököket Vadászkamara Kiemelt Kamarai Célok forrásaiból megvalósult kinológiai rendezvényekről. Az ifjúságnevelő „Ismerd meg a vadászokat!” és a hivatásos vadászok szakmai felkészültségét támogató programok keretében több vadászkutyás szakmai ismeretterjesztő és oktatónapra is sor került, sőt van, ahol vadászkutyás központ is létesült. Az elnök bátorította a megyei képviselőket arra, hogy éljenek a támogatási lehetőséggel, fejlesszék megyéjük kinológiai életét. Örülne, ha minél több Területi Szervezet pályázna kinológiai beruházásokra és további rendezvényekre.

Az említett forrásokon kívül idén a hivatásos vadászok körében további lehetőség nyílik az úgynevezett eszközbeszerzési pályázat keretében, lehetőség lesz törzskönyvezett vadászkutyát vagy egyéb fontos felszerelést (pl. GPS nyakörvet) vásárolni. A Szakbizottság elnöke a megyei kinológusok támogatását és szakmai segítségnyújtását kérte a kiírásban feltüntetett vadászkutyás eszközök népszerűsítése és beszerzése során.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt