központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Figyelem! Veszettség!

2024. 02. 20. | Az OMVK központi szervezete |

Az év elején az ukrán határ közelében kimutatott veszettség fertőzések miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) közleményben hívta fel az állattartók figyelmét a betegség megelőzésének – tehát a védőoltások – fontosságára. A vadászoknak mindenki másnál nagyobb esélyük van a veszett vadállattal való találkozásra, így tőlük fokozott óvatosságot és felelős hozzáállást kérünk!

Habár az elmúlt évtizedekben az állategészségügynek a kiemelkedően sikeres vakcinázási programmal sikerült radikálisan visszaszorítania a korábban leginkább a rókaállományban jelenlévő veszettséget, a hazánk keleti határánál tapasztaltak éberségre intenek. Mostanáig – február 20-áig - Lapzártánkig, február elejéig ebben az évben már nyolc igazolt veszettségfertőzésről tudunk Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből. Ezek közül négy esetben róka, két esetben kutya, egy esetben sakál és még egy esetben emberre lakott területen támadó macska mintája lett pozitív. (Ez utóbbi esetről videó is készült, itt tekinthető meg.) Az esetek olyan területeken jelentkeztek, ahol korábban számos járványügyi intézkedést – többek között fokozott felügyeletet, ebzárlatot, a rókák gyérítését – rendelt el a hatóság, miután már tavaly ősszel is előfordultak veszettség-esetek a térségben, hangsúlyozta a közlemény. Az intézkedéseket fenn is tartják, amíg a helyzet indokolja.

A NÉBIH és a MÁOK lakossághoz intézett felhívásában hangsúlyozza az oltás fontosságát, amely kutyák esetében kötelező, macskáknál pedig ajánlott. Mint írják, az ukrán határ közelében különösen fontos a vakcinázás, de országszerte is indokolt.

A fentiekhez kapcsolódóan az alábbiakra hívjuk fel – különösen a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei – vadásztársak figyelmét:

  • Ha ragadozó állat sebesített meg valakit (nem feltétlenül vadászat során), haladéktalanul forduljanak orvoshoz! (Az emberi veszettség megbetegedés kialakulása is megakadályozható a veszettség elleni sorozatoltás beadatásával.)
  • Az ilyen sérüléseket mindig be kell jelenteni a helyi állategészségügyi hatóságnak is.
  • Az elejtett ragadozókhoz kizárólag akkor érjünk hozzá, ha a vad biztosan nem él!
  • Az élve fogó csapdákból ne próbáljuk kivenni a ragadozókat!
  • Mivel leghűbb társunk van a legnagyobb veszélyben, ügyeljünk vadászebeink évenkénti, kötelező veszettségoltásának időben történő beadatására!
  • A vadászatvezetők fordítsanak fokozott figyelmet arra, hogy ellenőrizzék az oltást a kutyák egészségügyi könyvében!

 

A NÉBIH veszettségről szóló, tematikus tájékoztatóoldala
(Kattintson!)

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com