központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

A vadászati engedélyek új kiállítási rendje

2023. 10. 24. | Az OMVK központi szervezete |

Az egyes vadgazdálkodással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról szóló 57/2023. (X. 16.) AM rendelet a vadászati engedélyek kiállításának rendjét érinti. A vadászati engedély kérelmek benyújtásában nincs változás, ugyanakkor ezen engedélyek papír alapú kiadása megszűnt, helyette elektronikus (pdf) alapú dokumentumot állít ki a Vadászkamara, melynek érvényességi adatai az online ügyfélszolgálati felületről kérdezhetők le.

A vadászati engedély kiadásának rendje ezentúl a teljes ügymenet tekintetében online módon történik. A vadászati engedély mintája október 24-étől kikerült a végrehajtási rendeletből, és csupán adattartalmat ír elő a jogszabály. A biztosítási bélyegek kiadási rendszere is megszűnik, mivel a Groupama Zrt. biztosítóval kötött szerződés alapján – a vadászjegy mellé kiadott dokumentumhoz hasonlóan – ebben az esetben is fedezetigazolás van a bélyeg helyett mint igazoló kötvény. A biztosítási bélyegek megszűnésével tehát a papíralapon kiadott vadászati engedélyek technikailag kivezethetővé válnak. Ebben a formában a vadászjegyigazoló dokumentumhoz hasonló vadászati engedély tölthető le az ügyfélszolgálati rendszerből elektronikusan, azzal, hogy a beküldött vadászati engedély kérelmek adatai és csatolmányai továbbra is a Vadászkamara adminisztrátorainak jóváhagyását követően kerülnek kiállításra.

Az elektronikusan visszaküldött vadászati engedély dokumentumát a jóváhagyott vadászati engedély oldaláról lehet letölteni az ügyfélszolgálati rendszerben, az ezen szereplő QR kóddal vagy a vadászati engedély számát megadva ellenőrizhető az engedély érvényessége és annak időintervalluma az ugyfelszolgalat.omvk.hu weboldalon vagy a Vadászkamara mobilapplikációján keresztül. Az Android és IOS készülékekre is elérhető applikáció a vadászjegyérvényesség lekérdezés mintájával azonosan működik, így azután, hogy használat előtt frissítjük, offline módon, internetkapcsolat nélkül is használhatjuk.

Az engedélyekhez rendkívül egyszerűen, pár kattintással tudunk hozzájutni, ha a Vadászkamara illetékes vármegyei Területi Szervezete jóváhagyta az elektronikusan beküldött kérelmet. Az elbírált kérelmek a jóváhagyott vadászati engedélyek között jelennek meg, ahol kétféle módon is le tudjuk tölteni az elektronikusan kiállított dokumentumokat.

 

1. letöltési opció:

Amennyiben az összetartozó engedélyeket egyben szeretnénk letölteni, a sor elején a nevek előtti négyzetet kijelölve, majd a „letöltés” gombra kattintva tudjuk ezt megtenni. Egy zip kiterjesztésű (tömörített) fájlt fogunk kapni, amely a vadászati engedélyek pdf dokumentumai mellett a biztosítási bélyeget helyettesítő fedezetigazoló dokumentumokat is tartalmazza külföldi vadászonként, magyar nyelven.

 

2. letöltési opció:

A másik lehetőség, hogy a jóváhagyott engedélyek listájában a jelölőnégyzet és a vadászati engedély szám közötti dokumentum ikonra kattintunk, és így személyenként láthatjuk a beküldött és jóváhagyott kérelem részletes adatait.

 

Itt már a vadászati engedélyeket és a fedezetigazoló dokumentumokat különböző nyelvekre lefordítva tudjuk letölteni.

 

Részletes útmutató az online vadászati engedély kérelmének benyújtásáról és érvényességi adatok lekérdezéséről az alábbi hivatkozásokon érhető el (kattintson!):

Online útmutató

Tömeges engedélykérelem betöltés

Érvényesség lekérdezés

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com