Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Hubertlaki Kereszt elismerések 2019-ben

2019. 11. 15. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Az V. Vadászkamarai Trófeaszemlét megelőző Hubertlaki megemlékezés során Hubertlaki Kereszt elismerésben részesült Süveges György, Johanidesz Péter és Maróti Béla.

Süveges György a Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészete Magyarpolányi vadászkerületének kerületvezető vadásza, 2006. június 1. óta látja el feladatát.

Süveges György (fotó: Szegedi László)

Vadászpályafutását sportvadászként kezdte. Vadászat iránti szenvedélye az évek során elkötelezettséggé nemesedett, ezért – miután beiskolázta magát Sopronba, és megszerezte erdésztechnikus minősítést – eredeti szakmáját elhagyva, 47 évesen élethivatásává választotta a vadászatot. Jól döntött. Személyében a munkáját magas színvonalon végző, nagy munkabírású, lelkiismeretes, ambiciózus és rendkívül eredményes vadász-szakembert, jó kollégát ismertünk meg.

Ezek nem az ilyenkor kötelező udvariasság szavai; ezt igazolja, és megerősíti egyetlen adat: Gyuri vadászkísérőként 14 év alatt 1756 nagyvad elejtését segítette! Ez évente 125 db; azaz háromnaponta egy terítékre hozott nagyvad, beleszámítva a hétvégéket, ünnepnapokat… Ehhez a kimagasló, roppant teljesítményhez valóban szükség van szakértelemre, munkabírásra, ambícióra és talán még többre is: elköteleződésre és hivatástudatra.

Gyuri 14 évvel ezelőtt nagy lendülettel vetette bele magát munkába, és ez a lendület a mai napig tart, nem törte meg a fásultság vagy a rutin. Határozott, szókimondóan őszinte, a munkából részét kivevő személyiségét hamar megkedvelte mind a kollektíva, mind az akkor kialakuló bérvadász vendégkör. Ez a vendégkör másfél évtized elteltével is megvan, sőt erősödött, és ebben a jó eséllyel kecsegtető, pedánsan rendben tartott vadászterületen kívül ő személye is meghatározó. Nem csak az eredményessége, hanem az előbb említett tulajdonságain kívül nyelvtudása, közvetlensége és segítőkészsége is, érthető, hogy mind a mai napig ragaszkodnak hozzá.

Szerencsés ember, hiszen életeszenvedélyével tölti a munka- és szabadidejét. De Gyurinál ez nem szerencse kérdése, hiszen egy tudatos döntéssel választotta élethivatásává a vadászatot. „Minden idejét az erdőn tölti, hogyan fér bele a család?” – kérdezhetnénk. Gyurit ismerve azonban megfordul a kérdés: „És a család mellett hogyan fér bele ennyi vadászat?” Ritka alkalom ugyanis, hogy a büszke apa és nagypapa nem a fiaival vagy kisunokájával kezdi a „Mi újság, hogy vagy?” – kérdésre adott válaszát. A család is jól tolerálja a családfő elköteleződését: kisebbik fia nemrég tette le a vadászvizsgát, hazalátogató hároméves kisunokája pedig rendszerint azzal ront a házba, hogy: „Mit lőttél Papa, lőjél nekem valamit!”

Johanidesz Péter erdésztechnikus (1995), vadgazda mérnök (2000), a Verga Zrt. Királyszállási Erdészet, lőtér erdész- és vadászkerület kerületvezető erdésze és kerületvezető vadásza. Pályafutását az erdésztechnikusi végzettség megszerzését követően kezdte meg a Veszprémi Erdőgazdaságnál 1996-ban, 2003–tól kezdve végez szakirányú tevékenységet. Már pályája első éveiben erdész feladatai mellett részt vett vadgazdálkodási feladatok ellátásában - mint beosztott vadász - az erdészet teljes vadászterületén. Az időközben szükségessé vált kisebb szervezeti átalakítások után önálló vadászkerület vezetője lett 2010-ben. A kerület 2017-es további bővítése után jelenleg a vadászterület legnagyobb kerületét vezeti.

Johanidesz Péter (fotó: Szegedi László)

Az évek során megszerzett értékes tapasztalataival, magas szintű szakmai felkészültségével aktívan támogatja a terület rövid és hosszú távú vadgazdálkodási feladatainak előkészítését, tervezését és végrehajtását.

A nagy kiterjedésű egybefüggő, de jelentős eltéréseket mutató, változatos élőhelyeket magába foglaló területen felmerülő feladatok megszervezése, elvégzése komoly feladat. A vadászkerület teljes kiterjedésében a Bakony Harckiképző Központ gyakorló és lőterén fekszik. A folyamatosan bővülő katonai jelenlét szokatlan kihívást jelent az elvégzendő feladatok időbeli tervezése és elvégzése terén. A nehézségek ellenére jelentős energiát fordított az elmúlt években a terület vadászati infrastruktúrájának fejlesztésére, lehetőséget teremtve ezzel magas színvonalú, eredményes vadgazdálkodás végzésére. Kerületében a négy meghatározó nagyvadfajjal (gím, őz, muflon, vaddisznó) való gazdálkodás nagy szakmai felkészültséget és kitartó munkát igényel. A különböző vadfajok viselkedésének, szokásainak valamint a terület tökéletes ismeretének birtokában kiemelkedő eredménnyel járul hozzá a vadgazdálkodási, vadállomány-hasznosítási feladatok ellátásához.

Maróti Béla kerek 50 esztendeje dolgozik Veszprém megye vadgazdálkodásáért. Okleveles vadgazda, fél évszázadon át hivatásos vadász, különböző beosztásokban. Jelenleg a FELHŐ Veszprémi Vadász és Környezetvédelmi Egyesület elnöke. E hosszú idő alatt nyert vadászlövész versenyeket, bőgőversenyt, hivatásos vadász versenyt, összetett vadász intelligencia versenyt csapatban, a döntőt a Magyar Televízió is közvetítette.

Maróti Béla (fotó: Szegedi László)

Gyermekkora óta solymászik, nemzetközileg elismert vadászkutya-vezető, munkabíró, kiképző és tenyésztő. A MOHOSKŐI magyar vizsla és bajor véreb kennel tulajdonosa. A Magyar Egyetemes Ebtenyésztés életműdíjasa. Az utóbbi tíz évben a NIMRÓD vadászújság szakírója, megjelent könyve, a „Vadásztársunk, a magyar vizsla” nagy sikert aratott.

Nimród érmes és a Magyar Természeti – Vadászati Örökségért Érdemkereszt viselője. 35 éve végzi a fiatal vadászok vizsgára való felkészítését, ez idő alatt több mint 1000 sikeresen vizsgázott vadász mentorává vált, ők biztos részei az országosan kiemelt, Veszprém megyei vadászkamarai munkának.

Kitüntetett Vadásztársainknak szívből gratulálunk!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Verga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere