Somogy megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Trófeaszemle Gyótán

2017. 10. 12. | Az OMVK Somogy megyei szervezete |

Szeptember 27-én – egy nappal a kihelyezett trófeabírálatot követően - rendezte vadászházában a Gyótai Vadásztársaság a hagyományos trófeaszemléjét, ahol az idei szezonban terítékre került gímszarvas bikák agancsai kerültek szakmai közszemlére.

Trófeaszemle a Somogy megyei Gyótai Vt.-nél (2017. szeptember 27.)
Trófeaszemle a Somogy megyei Gyótai Vt.-nél 

Tibáld Béla a társaság elnöke köszöntötte a szép számban megjelent szakmai közönséget, majd Ozvári Zoltán tájegységi fővadász kürtjéből felharsant az „Üdvözlés”. Borosán István vadászmester értékelésében mindenekelőtt megköszönte a hivatásos vadászok, kísérők és a lelkiismeretes gondnok asszony, Ildikó kiváló munkáját, majd összesítette az eredményeket. Az idei szeptemberi, bőgési szezonban 21 gímbikát hoztak terítékre a vendégek, amelyből 6 tíz kiló feletti, kimagasló trófea volt, egy pedig kimondottan kapitális, 13,58 kg trófeatömegű. A terítékre került bikák átlag életkora 9 év, átlagos tömegük pedig 8 kg feletti. A hivatalos bírálaton 4 arany, 5 ezüst és 5 bronzérmes agancs került díjazásra, amely azonban nem teljesen tükrözi a Gyótai Vadásztársaság gímszarvas gazdálkodását. Borosán István kiemelte, hogy az eddig terítékre került, zömmel idős és középkorú egyedek mellé a vadászati főszezon végéig további 30 fiatal, az állományba nem való egyedet kell elejteni, amely a most kimagasló átlagos trófeatömeget 5-6 kg közé, míg az átlagos kort 6 évre csökkenti majd. Véleménye szerint a fiatal korban való selejtezés (a csaposok esetében is) és a kíméletes egyedek maradéktalan kímélete a gyótai szarvas gazdálkodás – és az évek óta kimagasló eredmények - záloga.

A beszámoló végeztével a megye minden szegletéből érkező érdeklődők körbejárhatták, megtekinthették az ízlésesen, egyenként trófeaállványra montírozott agancsokat a vadászház udvarán, szakmai és baráti beszélgetéseket folytatva a szarvas gazdálkodásról és az idei bőgési tapasztalatokról. A házigazda Gyótai Vadásztársaság a szemlét követően vendéglátással kedveskedett a megjelent szakmai közönségnek.

 

Az üsztői nagy bika hiteles története

Kapitális bika a somogyi Gyótai Vt.-nél (13,58 kg, 238,85 IP, elejtő: Rudolf Sellner, kísérő: Horváth Róbert, utánkereső: Ozvári Zoltán)
Rudolf Sellner kapitális trófeája

Borosán István vadászmester szerint a bikát már négy éve ismerték, akkor 8 év körülinek taksálták és már akkor 10 kg felettinek. Nem találták érettnek a bőgőhelyét az Üsztői vadföldön megbízhatóan tartó bikát a következő években sem, napra pontosan az idei elejtését megelőzően egy éve készült (és a szemlén kiállított) fotón még mutatta a trófea a fejlődés lehetőségét.

Az idei évben a vadászmester által megyfigyelt bikát annak a Rudolf Sellner nevű 80 éves, régóta visszajáró osztrák vendégüknek tartogatták, aki az elmúlt három évtizedben mintegy 50 gímbikát hozott terítékre a társaságnál, közülük több 10 kg felettit is.

Az esti vadászaton – ahol a gímbika sebzésre került - a kísérő Horváth Róbert hivatásos vadász volt, a reggeli eredményes utánkeresést pedig Ozvári Zoltán végezte.

Az előzetes bírálaton a trófea tömege 13,58 kg lett (ezzel eddig az idei legkiemelkedőbb Somogy megyében) nemzetközi pontszáma pedig 238,85 IP. A vadászmester szerint a tavalyi fotót elemezve a koronaágai kissé rövidültek az előző évhez képest, de a körméretei fejlődtek. A bírálaton a korát 12 évesre becsülték.

Kemenszky Péter

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt