központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Takarékos, ezért stabil gazdálkodás 2023-ban is

2022. 11. 21. | Az OMVK központi szervezete |

A jövő évi költségvetés volt a fő témája a Vadászkamara november 18-ai küldöttközgyűlésének. A gödöllői Királyi Kastélyban megtartott eseményen – annak ellenére, hogy a vadászati főidény sokak számára jelent elfoglaltságot ebben az időszakban – a 290-ből 156 országos küldött vett részt.

Dr. Jámbor László elnök köszöntve a megjelenteket emlékeztetett: az őszi küldöttközgyűlésre elsősorban azért volt szükség, mert a szervezet Alapszabálya technikai módosítást igényelt: a jogszabályi változásoknak megfelelően a „megye” szót a megfelelő helyeken „vármegyé”-re kellett módosítani. Az Elnökség azonban úgy döntött: megragadják az alkalmat, és a küldöttek a 2023-as költségvetésről is szavazhatnak. A tavasz óta eltelt időszak ugyanis számos váratlan fejleményt hozott, így indokolt a teljes jövő évi költségvetés elfogadása, hogy az új esztendőbe már ennek ismeretében léphessen át a Vadászkamara.

A kapcsolódó anyagokat – ahogy minden testületi ülés előtt – a Vadászkamara Központja előre kiküldte (elérhetők honlapunkon is), így az elnök csak néhány szóbeli kiegészítést fűzött a leírtakhoz.

Az Országos Magyar Vadászkamara Küldöttközgyűlése (Gödöllő, 2022. november 18.)
Az Országos Magyar Vadászkamara Küldöttközgyűlése (Gödöllő, 2022. november 18.)

 

A jövő évi bevételek megosztása a Területi Szervezetek és a Központ között

A szervezet rendelkezésére álló összeg évek óta kétmilliárd forint körül alakul, minimálisan változik (valamelyest nő a vadászok számával arányosan). Az elmúlt esztendőkben a tagdíjbevételek teljes egészükben a Területi Szervezetekhez kerültek, míg a vadászjegyekből befolyó összeg 50-50%-ban oszlott meg közöttük és a Központ között, néhány kivétellel. A Fővárosi és Pest Megyei Területi Szervezet esetében az arány több éve 75-25% volt a Központ javára, mivel a megyénél ezután maradó bevételek is fedezik a költségeket. Nógrád és Komárom-Esztergom megye esetében 2019 óta az arány 30-70% a Területi Szervezetek javára.

dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke (Küldöttközgyűlés, Gödöllő, 2022. november 18.)
dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke (Küldöttközgyűlés, Gödöllő, 2022. november 18.)

A jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel, az elmúlt évek eredményeinek fenntartását, folytatását szem előtt tartva az Elnökség változásokat javasolt ebben az elosztásban, amelyeket a küldöttek támogattak is. A 2023-tól érvényes elosztás értelmében a Fővárosi és Pest Megyei Területi Szervezet esetében az arány 80-20%-ra változik, Nógrád megye esetében 15-85%-re, Komárom Esztergom esetében marad a 30-70%. Mindezen túl a Csongrád-Csanád, a Heves és a Tolna megyei Területi Szervezetek szintén valamivel több forrásból gazdálkodhatnak: esetükben az elosztás aránya 44-55% lesz az ő javukra. Mindennek oka, hogy így biztosítható – a Központ minimális vesztesége mellett – a feladatok teljeskörű és magas színvonalú ellátásához szükséges pénzügyi forrás a kisebb taglétszámmal, bevétellel rendelkező megyei Területi Szervezetek számára.

A fentiek értelmében a Vadászkamara teljes forrásainak 50,3%-a a Területi Szervezeteknél marad, míg a fennmaradó hányad a központi költségvetésbe kerül. Ebből működik a többi között az Országos Vadgazdálkodási Alap, a kiemelt kamarai célok programja, valamint a Központi Szervezet is.

 

Az országos szervezethez kerülő források felhasználása

Ami a Központhoz kerülő források felhasználását illeti, a korábbi gyakorlathoz képest itt komolyabb változásokat javasolt az Elnökség, amelyeket szintén támogatott a Küldöttközgyűlés. A Vadászkamara vagyonkezelésében lévő, a Központnak is otthont adó hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum fenntartására jelenlegi biztos tudásunk alapján a magyar állam 2022 végéig biztosít forrást. A kormányzati szándék továbbra is határozottan az, hogy a következő években finanszírozzák az intézmény működtetését, ugyanakkor jogszabály erről egyelőre még nem jelent meg. Így a jelenlegi gazdasági prognózisokra reagálva a Vadászkamarának 300 millió forintot el kell különítenie – túlnyomórészt az Országos Vadgazdálkodási Alap terhére – a kastéllyal kapcsolatos vagyonkezelési feladatok további ellátására. A küldöttek egyben ahhoz is hozzájárultak, hogy amennyiben az összeg megérkezik, a kamara vezetése küldöttközgyűlési határozat nélkül is átcsoportosíthatja azt az Alapra és a Hivatásos Vadászok Eszközbeszerzési Programra (ennek eredményeiről a Nimród Hírlevél novemberi számában olvashat). Dr. Jámbor László hozzátette: az Alap forrásának 50%-át elvonva ugyan annak összege 250 millió forintra csökkent, azonban a korábbi évekből 79 millió forint maradt erre a célra az elkülönített számlán, így legalább 329 millió forint mindenképp biztosított 2023-ra is.

Az Országos Magyar Vadászkamara Küldöttközgyűlése (Gödöllő, 2022. november 18.)
Az Országos Magyar Vadászkamara Küldöttközgyűlése (Gödöllő, 2022. november 18.)

Kérdésre válaszolva dr. Jámbor László elmondta: a múzeumnak a jövőben is feltétlenül működnie kell, lévén rendkívül komoly feladatokat lát el a Vadászkamara egyik legfontosabb célkitűzése, az ifjúságnevelés tekintetében. Az e téren elért eredményeket mindenképp fenn kell tartani

Ami a kiemelt vadászkamarai célokat illeti, az azokra fordítható forrás maradványelven képződik, így ha levonjuk a rendelkezésre álló összegből a többi költséget, 107 342 000 forint marad. A célok ugyanazok, mint az elmúlt években: az egyik legfontosabb projekt az „Ismerd meg a vadászokat!” ifjúságnevelési program, ennek részeként pedig a Kisvadász kiadvány. (Ezen a célterületen 2023-ban ingatlanfejlesztést nem javasolt támogatni a Központ.) Továbbra is támogatást nyerhetnek a hivatásos vadászok szakmai felkészültségét és munkafeltételeiket javító megyei kezdeményezésű programok. A kutatási célokra, valamint a 2023-as, Komárom-Esztergom megyei Országos Vadásznap támogatására hasonló mértékű összegek állnak majd rendelkezésre, mint a korábbi években. A központi költségvetés mindezzel együtt 40 millió forintos tartalékokat is képez. Ezt az tette lehetővé, hogy 2024-ben a szervezet szünetelteti a Vadászévkönyv kiadását, így annak elő- és elkészítési költsége nem terheli a 2023-as évet. Emellett a Vadászkamara országos kitüntetéseit – a Vadászkamara Aranyérmét és a Vadászkamara Érdemérmét – jövőre ismét saját költségükön igényelhetik a Területi Szervezetek (ezt pár éve vállalta át a Központi Szervezet).

Összességében megállapítható, hogy a rendelkezésre álló információk és prognózisok alapján a Küldöttközgyűlés óvatos tervezéssel fogadta el a jövő évi sarokszámokat annak érdekében, hogy a Vadászkamara folytathassa az elmúlt évek munkáját. Ugyanakkor a jövő évi Küldöttközgyűlés előtt még ott áll a lehetőség, hogy a most elfogadott költségvetést módosítsa, az addigi piaci, állami és érdekképviseleti folyamatokat kellő módon lereagálva.

Az Országos Magyar Vadászkamara Küldöttközgyűlése (Gödöllő, 2022. november 18.)
Az Országos Magyar Vadászkamara Küldöttközgyűlése (Gödöllő, 2022. november 18.)

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com