központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

MEGJELENT a magyar agár VAV szabályzat

2021. 06. 16. | Az OMVK központi szervezete |

Az Agrárminisztérium hivatalos lapjában, a Földművelésügyi Értesítő LXXI. évfolyam 5. számában, 2021. június 8-án megjelent a magyar agár vadászati alkalmassági vizsgaszabályzat.

Miután a vad védelméről, vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 2015. évi átfogó módosítása lehetővé tette a magyar agárral folytatott vadászat lehetőségét, ezért a Vadászkamra azonnal hozzákezdett a szükséges részletfeltételek kialakításához. A folyamat egyik eleme, a magyar agár vadászati alkalmassági vizsga rendszerének, szabályainak megalkotása, amely végre eredményesen lezárult.

A magyar agár VAV szabályzattal kapcsolatban a Vadászkamara az elmúlt években több alkalommal folyatatott szakmai, időnként megrekedő egyeztetést a fajta elismert tenyésztőszervezetén kívül a meghatározó fajtaklubok képviselőivel annak érdekében, hogy egy szakmailag megalapozott, időtálló szabályzat kerüljön összeállításra. A hosszas és minden résztvevő konszenzusára törekvő egyeztetések eredményeként elkészült a magyar agár VAV szabályzat. Felépítésében illeszkedik az egyéb vadászkutyafajták és vadászati módokhoz már korábban elkészített szabályzatgyűjteményhez és ugyancsak lehetőséget biztosít a vizsgázó magyar agaraknak egyrészt vadászati körülmények között, másrészt a vadászati helyzetek mesterséges leképezésével műnyúlon is vadászati alkalmasságuk igazolására.

A szabályzat kidolgozásával párhuzamosan a Vadászkamara megszervezte a kapcsolódó bíróképzést is, amelynek eredményeként 2019. novemberétől vizsgázott bírók is rendelkezésre állnak az agarak vadászati alkalmasságának felmérésére.

A vonatkozó jogszabályok értelmében a Vadászkamara valamennyi Területi Szervezete, valamint a fajta elismert tenyésztőszervezete rendezhet vadászati alkalmassági vizsgákat.

A magyar agár vadászati alkalmassági vizsgaszabályzatát is tartalmazó hivatalos értesítő az alábbi linken érhető el.

https://cdn.kormany.hu/uploads/document/a/a1/a11/a11c0c95e40ec12cb8759bc72acb4100b9ecd677.pdf

 

Országos Magyar Vadászkamra

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt