központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Májusi Küldöttközgyűlés

2019. 05. 21. | Az OMVK központi szervezete |

2019. május 3-án a Hotel Gottwaldban tartotta májusi Küldöttközgyűlését az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Vadászkamara).

A részletes írásos előterjesztések és meghívók, valamint a Vadászkamara honlapján előzetesen is megjelentetett anyagok alapján hét napirendi pontot tárgyaltak meg a Küldöttek:

  1. Beszámoló az Országos Magyar Vadászkamara 2018. évi tevékenységéről
  2. Beszámoló az Országos Magyar Vadászkamara központi apparátusának 2018. évi gazdálkodásáról
  3. Az Országos Magyar Vadászkamara Alapszabályának módosítása
  4. Az Országos Magyar Vadászkamara Etikai Szabályzatának módosítása
  5. Az Országos Vadgazdálkodási Alap 2018. évi kiírásához érkezett felülvizsgálati kérelmek elbírálása
  6. A 2019. évi központi költségvetési sorok közötti módosítás a tárgyévi feladatok bővülése vonatkozásában
  7. Egyebek

Az 1. napirendi pont keretében bemutatásra került, hogy 2018-ban a Vadászkamara nemcsak a közfeladatait látta el (vadászjegy kiadása és érvényesítése, vadászvizsgák lebonyolítása stb.), hanem eleget tett érdekképviseleti szerepének – különösen az ASP vonatkozásában – is, továbbá erősítette a Vadászkamara szolgáltatói jellegét. Emellett megtörtént a hatvani Széchényi Zsigmond Vadászati Múzeum vagyonkezelésbe vétele, az azt kezelő Nonprofit Kft. megalapítása és a központi szervezet Hatvanba történő költözése.

A Vadászkamara külkapcsolatai erősödtek a tavalyi év folyamán, tekintettel a Szerb Vadászkamarával és a Visegrádi Négyek vadászati érdekképviseleti szervezeteivel kötött megállapodásokra. Ezen túlmenően a Vadászkamara képviseltette magát több nemzetközi rendezvényen, készülve a 2021-es vadászati világkiállítás programjaira.

2018-ban sikeres évet zárt a Vadgazdálkodási Alap, melynek előző évi nyerteseivel határidőben megtörtént a szerződéskötés, a nyár folyamán pedig kidolgozásra került a megvalósult projektek ellenőrzési szabályzata. A pályázati rendszer is átalakításra került, melynek alapját a beérkező észrevételek, javaslatok alkották.

A 2. napirendi pontot - Beszámoló az Országos Magyar Vadászkamara központi apparátusának 2018. évi gazdálkodásáról – a Küldöttközgyűlés szintén rendben találta, azt egyhangúlag elfogadta.

A Küldöttközgyűlés 3. napirendi pontja az Alapszabály módosítása volt. A módosításról több határozatban döntött a döntéshozó testület. A legfontosabbak ezek közül:

  • Alapszabályban kerül rögzítésre, hogy a 70. életévüket betöltők és az annál idősebbek mentesülnek a kamarai tagdíj megfizetése alól.
  • A Vadászkamara mindennapi munkájára tekintettel, valamint az Országos Vadgazdálkodási Alap működésével kapcsolatban módosultak a döntéshozó fórumok hatáskörei, melynek értelmében többek között a jövőben a Küldöttközgyűlés a Vadgazdálkodási Alap felülvizsgálati kérelmeinek elbírálási jogát az Elnökségre telepíti, míg a Vadgazdálkodási Alappal kapcsolatos döntéshozatal az országos Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság feladat lesz az idei évtől kezdődően.

A 4. napirendi pontban az Etikai Szabályzat módosítására került sor. Az Etikai Bizottság által megfogalmazott változtatások azt a célt szolgálják, hogy etikai vétség tényállásának megfelelő magatartás kötelezően az etikai eljárás megindulását vonja maga után, valamint lehetővé teszi, hogy a Területi Szervezetek mellett működő etikai bizottságok „hivatalból” indítsanak eljárást, amennyiben etikai vétség gyanúja merül fel.

Az 5. napirendi pont keretében a Küldöttközgyűlés az Országos Vadgazdálkodási Alap 2018. évi kiírásához érkezett felülvizsgálati kérelmek elbírálását folytatta le. A 93 elutasított pályázat közül 9 pályázó élt felülvizsgálati kérelemmel. A 9 felülvizsgálati kérelemből 5 esetében a felülvizsgálati kérelem elutasításra került, míg 4 esetében a Küldöttközgyűlés támogatta azt, így az érintett vadászatra jogosultakkal megköthető a támogatási szerződés.

A 6. napi rendi pont a 2019. évi központi költségvetési sorok közötti módosításról szólt. A Vadászkamara Elnöksége 4 módosítási javaslatot – a CIC 1 euro/vadász stratégia támogatását, az Országos Vadászati Védegylettel folytatott együttműködést, valamint az országos bizottságok feladattervének finanszírozását és a kiemelt kamarai célokra történő átcsoportosítást – terjesztett a Küldöttközgyűlés elé, melyeket a döntéshozó testület el is fogadott.

Országos Magyar Vadászkamara

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt