központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Elkészült a Vadászkamara hatástanulmánya

2021. 10. 27. | Az OMVK központi szervezete |

- ólomtartlamú lőszerek használatát tiltó tervezet -

 

Az ólomtartalmú lőszerek fokozatos korlátozásának idei, következő lépéseként 2021. január 25-én megjelent az Európai Bizottság legújabb, ólomsörét korlátozását célzó rendelete (2021/57-es rendelet). A rendelet legfontosabb eleme a vizes élőhelyeken és puffer zónájukban az ólomtartalmú sörétes lőszerek használatának tilalma mellett azok birtoklásának határozott kizárása a vadászatból, vizes élőhelyeken. 2023. első negyedévére minden tagállam köteles beépíteni a rendeletben foglaltakat a nemzeti jogszabályi környezetébe.

Ennél is sokkal komolyabb hatása lehet a Bizottság azon törekvésének, mely keretében felkérte az Európai Vegyianyag-ügynökséget – ECHA – hogy mérje fel a vizes élőhelyeken történő ólomsörét felhasználás mellett az ettől eltérő területeken folytatott vadászat és céllövészet során használt összes ólomtartalmú lőszer használatának mértékét, illetve az ólomsúlyok használatát a halászat és a horgászat során. 

Az Ügynökség az ólomsörét rendelet nyilvánosságra hozatalát követően egy tervezetet terjesztett elő. A javaslat szerint az összes ólomtartalmú lőszer használata általánosan betiltásra kerülne 3-5 éven belül, beleértve a céllövészethez használtakat is.

Emellett a horgászólmok (nehezékek és a műcsalik esetében is) teljes tilalma várható, a használat és a forgalmazás terén is.

Az Ügynökség 2021. március 24-én társadalmi vitára bocsátott, 557 oldalas indítványa mindössze hat hónapos konzultációval, szeptember 24-én zárult. A szoros határidő és a hazai, valamint nemzetközi szervezetekkel való hatékony együttműködés miatt szükségesnek láttunk egy minden ágazatot érintő, lehető legalaposabb felmérést a tervezet várható, hazai hatásairól (gazdasági, szakmai, társadalmi egyaránt). Ezért azonnal kapcsolatba léptünk a legfontosabb hazai lövész szövetségekkel, az Agrárminisztériummal, illetve a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatallal (NÉBIH), valamint Brüsszelben szolgálatot teljesítő, magyar kollégákkal, döntéshozó képviselőkkel és nemzetköszi vadászati szervezetekkel (pl. Európai Vadászszövetség – FACE), hogy a lehető legteljesebb képet kaphassuk arról, hogyan és milyen hatása lehet a tervezetnek a vadászatra és milyen módon léphetünk fel leghatékonyabban ellene.

A társadalmi vitára bocsátott tervezetre gondosan felépített stratégiával kívántunk reagálni. A következetes és koncepcionális munkában meghatározó szerepet játszott a Fegyverügyi Egyeztető Fórum és a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetségének kulcsembere, szakértője, Németh Balázs.

Nyilvánvalóvá vált egy országos hatástanulmány összeállításának szükségessége. A megkezdett tárgyalásoknak köszönhetően, az Agrárminisztérium támogatásával átfogó tanulmány elkészítését kezdhette meg a Vadászkamara.

Ennek részeként a Vadászkamara a Vadász- és Sportlövő Szakbizottságának támogatásával megvizsgálta három lőtér talaját, melynek eredményeit akkreditált labor szolgáltatta számunkra.

A tanulmány további részeihez a NÉBIH biztosított számunkra nélkülözhetetlen adatokat, Európában egyedülálló mennyiségben és minőségben. 2009-ig visszamenőleg, tehát az elmúlt tizenkét év összes olyan vizsgálati eredményét rendelkezésünkre bocsátották, melyben a termőtalaj, a vadhús, halhús, vágóhídi termékek, mezőgazdasági termények ólomterheltségét vizsgálták. Az adatok kiértékelésében, a talajtani és humánegészségügyi vonatkozások megértésében, a tanulmány ezen részének összeállításában a Magyar Tudományos Akadémia professzora, prof. dr. Mézes Miklós volt segítségünkre.

Nem elhanyagolható tény, hogy például sörétes fegyvereink 85 %-a (kb. 120 ezer sörétes fegyver) alkalmatlan az ólomnál keményebb töltet lövésére. Ezért felkértük Hamza Emilt, a hazai CIP iroda szakértőjét, hogy készítse el fegyvertechnikai elemzését, kifejezetten a hazai viszonyokra tekintettel. A Nimród hasábjain természetesen részletesen beszámolunk a tanulmány tartalmáról.

Végül a társadalmi megvitatásra nyitott időablakon belül, angol nyelven elkészült az a (mellékletekkel együtt) közel 70 oldalas hatástanulmány, melyet eljuttattunk Brüsszelbe az Európai-vegyianyag Ügynökségnek. 

A megkezdett munkát természetesen folytatjuk, hiszem a társadalmi vita után a döntéshozatal folyamatában is megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben is használhassuk ólomtartalmú lőszereinket.

TANULMÁNY

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt